De grote schoonmaak – in 4 stappen naar meer focus

Je kent het misschien wel: je planner staat vol met to do’s, je zou eigenlijk weer eens moeten sporten en je hebt geen idee hoe het eigenlijk met die-en-die gaat. En terwijl je je net voor had genomen nu écht gezond te gaan eten, is er geen groente of fruit in je huis te bekennen.
Kortom: je probeert alle ballen in de lucht te houden, maar het wil maar niet lukken.

Herkenbaar? Tijd om de bezem door je bezigheden te halen. Want wat is nu echt belangrijk? In deze vier stappen vind je je focus!

 


1. De kracht van stilte

Alle ruis om je heen kan je nogal afleiden van je eigen gedachten. Stilte zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt te staan.

Dat hoeft niet voor lange tijd te zijn, ook korte momenten van stilte kunnen een groot effect hebben op je gemoedstoestand. Je kunt bijvoorbeeld een kookwekker zetten op 10 minuten en in die tijd helemaal niets doen, gewoon voor je uit kijken. Focus een tijdje op je ademhaling. Of maak een wandeling in je eentje, zonder muziek of podcast.

 


2. Wat is je tijd waard?

Wat vind je echt belangrijk? Waar wil je je op focussen?
Het kan helpen om voor jezelf op papier te zetten welke waarden je wilt nastreven.

Hoe pak je dat aan? Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wie bewonder ik?
Waar kan ik écht niet tegen?
Waar besteed je het liefst tijd aan?
Op welke momenten voel ik me gelukkig?

Kijk vervolgens wat je antwoorden over jou zeggen. Welke waarden komen daaruit naar voren? Lastig om dat te bepalen? Misschien kan dit overzicht van waarden je op weg helpen.
Bepaal daarna de 5 kernwaarden die voor jou het belangrijkst zijn.

Leef je deze waarden ook na? Wat verdient er meer aandacht, en wat misschien juist minder?

 


3. Maak het een gewoonte

Makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk. Want in de dagelijkse sleur verdwijnen die waarden nogal eens uit het zicht. Wat kan helpen is om er een gewoonte van te maken.

Door bijvoorbeeld elke dag een half uur te nemen om te bedenken wie van je geliefden je weer eens een kaartje wilt sturen of zou willen spreken, en dat dan ook direct te doen.

Zou je minder tijd willen besteden aan social media en vaker een boek willen lezen? Maak er een gewoonte van je telefoon na 9 uur ‘s avonds in een laatje te leggen.

Hoe minder je er nog over na hoeft te denken, hoe makkelijker het wordt!

Wil je meer lezen over de waarde van rituelen? Klik dan hier

 


4. Work in progress

Welke gedachten komen er bij je op als je aan de taak denkt die voor je ligt? En helpen die gedachten of aannames je ook verder, of werken ze juist tegen?

Een niet-helpende gedachte kan bijvoorbeeld zijn “wat zal mijn omgeving wel niet denken als ik dat doe” of “het lukt me vást niet”. Het zorgt ervoor dat je focus gaat van wat je wél wilt, naar wat je juist niet wilt (mislukken, je schamen tegenover je omgeving). Zonde van je aandacht!

Probeer daarom te richten op gedachten die je wel verder helpen: “de wereld heeft dit nodig” of “wat als het wél lukt?”. En durf daar ook op te vertrouwen.

Waar ga jij je meer op focussen?

 

“De grote schoonmaak” is deze week het thema van onze Wandel Wijzer, wandelingen in de veertigdagentijd. In deze wandeling bespreek je met een (on)bekende hoe je de bezem kunt pakken en alles wat ‘ontheiligt’ je leven uit kunt vegen. Wil je meer weten? Klik dan hier.

Wil je verder lezen? 

Wil je wekelijks inspiratie in je mailbox?