Misschien besef je dat niet, maar iedereen leeft volgens een kalender. De vraag is alleen: welke kalender is dat? Is het de gewone kalender, die bij je op de wc hangt of die in je telefoon staat? Is het de commerciële kalender, met hoogtepunten als Black Friday, vader- en moederdag of de boekenweek? Of is het een kalender de je helpt stilstaan bij ‘gebeurtenissen die je ziel kunnen voeden’, zoals filosoof Alain de Botton het verwoordt?
Wat Alain de Botton zegt
De oprichter van de School of Life schreef het boek Religie voor atheïsten, ook te bekijken als TED-talk. Daarin schrijft hij onder andere: “We hebben instituten nodig om de emoties te koesteren en te beschermen waartoe we oprecht geneigd zijn maar waarvoor we, doordat we veel te snel zijn afgeleid en te weinig discipline hebben, zonder een vast kader en dwingende geheugensteuntjes nooit tijd zullen vrijmaken. Hoewel de moderne wereld ons aanspoort dingen spontaan en volgens ons eigen ritme te voelen, getuigen religies van meer wijsheid door data in onze agenda’s aan te wijzen.” Die data zorgen er volgens hem voor dat “de meest vergeetachtige en minst zelfbewuste kanten van onze ziel worden gevoed.”
Kalenders vandaag
De commerciële kalenders die ik al even noemde springen handig in dat gat. Maar wil je die leidend laten zijn in je leven? De zusjes Van Lexmond kwamen met een een Moon Calendar op de markt. Ze geloven dat het magnetische veld van de maan bepalend is voor eb en vloed, maar ook invloed heeft op allerlei cycli in ons lichaam (de mens bestaat voor 70 % uit water). Ze beloven dat het ritme van de maan je helpt om meer uit jezelf en uit je dag te halen. Daarnaast zijn er natuurlijk de internationaal erkende themadagen: lerarendag, brailledag, zeehondendag, Star Warsdag …
Chronos en Kairos
Blijkbaar zijn alle dagen dus niet zomaar hetzelfde. In de Griekse mythologie komen twee goden voor, Chronos en Kairos, twee gezichten van de tijd. Het Griekse woord chronos staat voor de meetbare, de lineaire tijd, die van de klok en de kalender, de efficiënte tijd dus. Het woord kairos staat voor de innerlijke tijdsbeleving, voor de gevulde tijd, de tijd van goede ideeën of betekenisvolle gebeurtenissen. Het is die laatste tijd, de kairos-tijd, waar speciale kalenders ons bij willen helpen.
Religieuze kalenders
Religieuze kalenders zijn bij uitstek kairos-kalenders. Ze ontstonden vanuit de overtuiging dat sommige momenten in de tijd meer betekenis hebben dan anderen en dat het goed en heilzaam is daar bij stil te staan, om te gedenken, te vieren of te treuren. Veel mensen kennen de Maya-kalender, die al ruim 5000 jaar iedere dag van een kenmerk voorziet. Alle grote religies en spirituele tradities hebben zo’n kalender. In de christelijke traditie is die kalender gevormd rond de gedenkwaardige gebeurtenissen uit het leven van Jezus, zoals zijn geboorte (Kerst), zijn dood (Goede Vrijdag) en zijn opstanding (Pasen). Rond die feesten werden zo periodes van voorbereiding en doorwerking gevormd, elk met hun eigen karakter. De christelijke kalender begint niet op 1 januari, maar vier zondagen vóór Kerst, met de 1e zondag van Advent. Dit jaar valt die zondag op 29 november.
De periode van Advent
De periode voor Kerst heet dus de tijd van Advent. Het latijnse woord betekent ‘komst’ en verwijst naar het moment dat Jezus ter wereld kwam maar ook naar de komst van de nieuwe wereld waar hij over sprak. Advent is daarmee de tijd van hoop, van verwachtingsvol vooruit kijken naar wat komen kan en gaat.
Advents-challenge
Wil je in de komende weken ervaren hoe deze eerste periode van de christelijke kalender je kan helpen om stil te staan bij wat je ziel kan voeden? Doe dan mee met de Advents-challenge van Holy Hub. Voor iedere zondag is er een korte uitleg over de betekenis van die dag, een mooi stukje muziek en een opdracht. En alle stukjes bij elkaar worden verzameld in een mooi ebook, dat je kunt delen met wie je maar wilt. Welke kalender draagt jouw leven?
Wil je verder lezen?
Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?
Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️