We trapten afgelopen week af met ons kick off ontbijt en nog diezelfde dag werden maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt. Nog vol adrenaline en euforie miste ik de persconferentie, maar aan de hand van de binnenstromende appjes werd al gauw duidelijk: we zijn weer terug bij af.
Hoe nu verder?
Ergens denk ik dat het niet eens zo gek is dat we weer moeten terugschakelen, weer thuis moeten werken, ons reisverkeer moeten beperken. Als je het mij vraagt, ging het bijna weer als vanouds. Wel op afstand, maar samenkomen met het team en gezellig samen lunchen. Het leek allemaal weer te kunnen. Ook toen Amsterdam langzaam weer in een brandhaard veranderde.
Was er nu echt iets veranderd sinds het uitbreken van de pandemie? Waren we het rustiger aan gaan doen? Mijn agenda stond al weer ram vol met afspraken. En volgens mij herkennen velen dit. Ik merkte hoe snel we weer in oude patronen vervallen. Ambitieus als we zijn, gingen we er weer tegenaan.
“Nu we weer terug bij af zijn, krijgen we een nieuwe kans om gewenste verandering voor elkaar te krijgen’
In de training ‘Never waste a good crisis’ benut ik vaak het cultuurshock model van Jitske Kramer. Zij stelt daarin dat een tweede golf, hoe cru ook, nodig is om daadwerkelijke verandering teweeg te brengen. En ergens geloof ik dat wel. Was het echt nodig om afgelopen zomer af te reizen naar het buitenland? Waren we in Nederland niet net zo goed af? Volgens de eerste (honeymoon) fase in het model dat Jitske Kramer bespreekt, kwamen we erachter dat het best fijn is in Nederland, en dat er ook mooie natuur en rust te vinden is. Maar oude gewoontes slijten moeilijk.
Ook als je kijkt naar de solidariteit die in het begin van deze crisis ontstond, hoe is het daarmee? Nu ook mensen met een vast contract aan de beurt lijken bij ontslagrondes. Kunnen we het nog steeds opbrengen om geld in te zamelen, voedsel te geven aan de voedselbanken, en ons te bekommeren om (de mensen in) onze omgeving?
‘Misschien is het wel goed dat alles wat mogelijk was niet meer kan.’
– Deelnemer training –
Ik stel voor dat we ons weer eens goed achter de oren krabben, wanneer we ons eenzame blokje om maken tijdens het thuiswerken, of wanneer we onze laptop dichtklappen na de zoveelste Zoom-meeting. Waartoe leiden mijn acties? Welke bijdrage heb ik op het geheel? Ben ik er tevreden mee? En zo nee, wat wil ik nog meer doen?
Bij Holy Hub doen we ons best om een veilig platform te creëren waar je welkom bent om prangende zingevingsvragen te bespreken op basis van oude en nieuwe bronnen. Hierbij leven we de RIVM-richtlijnen na en spreken we bezoekers aan op hun eigen verantwoordelijkheid.
Het volgende ontbijt-event staat gepland op 11 november. Met deze keer de leidende vraag: ‘Welke vruchten wil jij dragen?’ oftewel welke impact wil jij maken?
—
Elke maand schrijft zakelijk leider Guy Wijnen een column over het ploeteren achter de schermen bij Holy Hub.
Wil je verder lezen?
Elke zondag een inspirerende overdenking in je mailbox?
Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️