Hoe voer je betere gesprekken? 5 tips!

Vraag een willekeurig persoon wat diegene gelukkig maakt, en het antwoord bevat vaak het zien van familie en vrienden. Diepe menselijke relaties, dat is waar mensen over praten als ze over de zin van het leven praten’, stelt filosoof Frank Martela. Diepe menselijke relaties veronderstellen dat je goede, diepe gesprekken voert met deze mensen. Zelf ervaar ik ook dat een goed gesprek met iemand me energie geeft, en dat ik daarna met een nieuwe blik naar de wereld kijk. Maar hoe kom je nou tot een goed gesprek?

Minder verwachtingen hebben
Filosoof Stine Jensen adviseert je verwachtingen los te laten, om zo tot een goed gesprek te komen. Wees bereid om als ander persoon uit het gesprek te komen, stelt ze. Heb moed om je kwetsbaar op te stellen en geef je over aan wat zich aandient.
Ook filosoof Elke Wiss onderstreept het belang van minder verwachtingen. Zo bestaat er bijvoorbeeld het idee dat een gesprek wederkerig dient te zijn. Niet nodig, zegt Wiss, “ik kan een heel leuke avond hebben met iemand die me geen vraag heeft gesteld.”

Stel ‘big questions’
Toch zijn vragen – ook al komen ze van één kant– essentieel voor een goed gesprek. En daarin kunnen we nog wel een lesje gebruiken, stelt Wiss.
Rabbi Feigelson is één van de initiatiefnemers van Ask Big Questions, een organisatie die gesprekken rondom maatschappelijke thema’s faciliteert op Amerikaanse universiteiten. Zijn ervaring leert dat je beter geen ‘hard questions’ stelt; moeilijke vragen waarop je kennis nodig hebt om te antwoorden. Stel in plaats daarvan een ‘big question’: vragen die ingaan op ervaringen van mensen en waarmee je een gesprek begint waar iedereen aan kan deelnemen. Dus niet: ‘Hoe voorkomen we burnouts bij studenten?’, maar: ‘Wanneer voel jij je op je gemak?’. Zo creëer je een gevoel van vertrouwen en empathie, stelt Feigelson.  

‘Zou je niet kunnen zeggen dat…?’
Ook een no-go zijn vragen die eigenlijk een opmerking zijn, schrijft Mischa Glouberman in een artikel van de New York Times. Een opmerking als ‘Zou je niet kunnen zeggen dat …?’ is geen vraag, maar een opmerking met een vraagteken erachter, stelt hij.
We leggen vaak meteen een relatie met ons eigen leven, voegt Wiss daaraan toe. Uit onderzoek blijkt dat we liever over onszelf praten, dan over een ander. Als je over jezelf praat, komt er dopamine vrij in je hersenen. Dat staat een goed gesprek juist in de weg. Kijk daarom voor je de vraag kritisch naar de vraag – is het wel een vraag?

Niet weten is oké…
Check daarna bij jezelf waaróm je de vraag stelt. Een goede vraag komt voort uit oprechte nieuwsgierigheid naar de ander, stelt Wiss. Dat niet-weten is in onze maatschappij misschien niet populair – er wordt van ons verwacht dat we overal een mening over hebben – maar het brengt je wel verder. Met een goede vraag kun je namelijk een laagje dieper gaan, en zet niet alleen jezelf, maar ook de ander aan het denken.

… maar empathie brengt je niet verder
Te veel empathie voor je gesprekspartner is ook niet goed. Sterker nog: door je te veel in te leven in de ander, kun je het standpunt van hem/haar/hen niet verder onderzoeken. ‘Met ‘oh, dat heb ik ook’, ‘ik begrijp je helemaal’ kom je geen stap verder’. Een gesprek mag ongemakkelijk worden, irritant ook’, stelt Wiss.

Een goede vraag komt, kortom, voort uit oprechte nieuwsgierigheid en je willen verdiepen in de ander. Twijfel eens aan je eigen standpunten, want dat heeft de wereld nodig. “De wereld van nu is gebaat bij gesprekken waarin we samen wijzer willen worden, in plaats van de ander te overtuigen van ons eigen gelijk. Gesprekken waarin we de tijd nemen voor nieuwe perspectieven en inzichten en waarin we eerst willen begrijpen en daarna pas begrepen willen worden.”

Verder lezen?

Wat offer jij op voor je idealen?

Wat offer jij op voor je idealen?

Een zonnige vliegvakantie naar Mexico, je favoriete burger bij een fastfoodketen of de droomauto waar je hard voor hebt gewerkt. Spullen en ervaringen waar je optimaal van geniet, maar misschien niet passen binnen het kader van je idealen. Op dat moment weet je dat je...

Grijs is goed

Grijs is goed

Een tijdje terug las ik een interview in het NRC met econoom en theoloog Jan Jorrit Hasselaar. Hij zei daarin: ‘‘Soms lijkt het rond klimaatverandering, en andere grote onderwerpen zoals AI, kiezen tussen doemdenken óf naïef optimisme. Of je denkt technologie en...

Trap jij in de geluksparadox?

Trap jij in de geluksparadox?

De kans dat je dit leest terwijl je in Amsterdam bent is aanzienlijk. En dan heb ik een boodschap: weg daar! Pak de verhuisdozen erbij en vertrek. Beter vandaag dan morgen. Want: uit onderzoek van de Universiteit van Nederland blijkt dat de hoofdstad (alsook Rotterdam...

Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?

Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️

* indicates required