De vijf inzichten uit de webinar.
- Creëer ontmoetingen
Tijdens de coronacrisis werd Amsterdam extra hard geraakt doordat belangrijke economische sectoren in de stad stil lagen en door de grote groep zelfstandig ondernemers. En misschien nog het allerbelangrijkst: de vele ontmoetingen die, gepland of spontaan, in de stad plaatsvinden lagen vaak stil. En juist door deze ontmoetingen ontstaan nieuwe ideeën en kansen. Dus creëer samenkomsten, eventueel online, en breng samen creativiteit tot bloei!
- Digitaliseren moet je leren
De afgelopen maanden kwamen bedrijven die de afgelopen jaren niet geïnvesteerd hebben in digitalisering in de problemen. Dat geldt ook voor individuen: wie niet mee kan komen, loopt achter de feiten aan. Nu denk je misschien ‘ik weet heus wel hoe mijn iPhone werkt’, maar wat weet je bijvoorbeeld van programmeren of artificial intelligence?
- Accepteer dat je geen controle hebt
De afgelopen maanden zijn we met onze neus op de feiten gedruk: volledige controle over je leven is een illusie. Zelfs al denk je alles op orde te hebben. Het enige waar je wel iets aan kunt doen, is de situatie accepteren en dealen met de veranderingen die je te wachten staan. Misschien biedt de nieuwe situatie zelfs wel mogelijkheden!
- Plan ‘nadenktijd’
Barbara plant zelf elke week een paar uur in om na te denken, zonder afleiding van buitenaf. Dat is geen luxe, maar noodzaak! Vanuit die rust ben je doelmatiger en opener. Stel in je nadenktijd vragen als: wat wil ik bereiken? Ben ik nog op het juiste spoor? Wat heb ik nodig en wie kan mij daarbij helpen? Of kan ik anderen helpen?
- Investeer in ontwikkeling en houd grip
De financiële capaciteit van mensen noem je ook wel koopkracht. Beleid is hier vaak op ingesteld: hoe zorgen we dat burgers er financieel niet op achteruit gaan? Maar koopkrachtplaatjes zijn onpersoonlijk, en bovendien is geluk afhankelijk van méér dan je financiële situatie. Baarsma denkt daarom liever in kanskracht: de mate van grip die je op je leven hebt. Dat gaat niet over volledige controle over je omstandigheden – zie punt 4 – maar het vermogen om je aan te passen aan die omstandigheden. Investeer dus in je eigen ontwikkeling, op fysiek, mentaal en professioneel gebied.
Econoom Barbara Baarsma voert al langere tijd een pleidooi om te denken in termen als ‘kanskracht’ in plaats van koopkracht. Het bevorderen van kanskracht is volgens haar een opdracht voor de overheid. Maar het is net zo goed een uitdaging voor bedrijven en individuele mensen. Als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam zet ze die visie in daden om. Barbara is hoogleraar economie aan de UvA. Met haar talent om de dingen helder uit te leggen, is ze een veelgevraagd expert in programma’s als Pauw, Jinek en De Wereld Draait Door.
Verder lezen?
Wat offer jij op voor je idealen?
Een zonnige vliegvakantie naar Mexico, je favoriete burger bij een fastfoodketen of de droomauto waar je hard voor hebt gewerkt. Spullen en ervaringen waar je optimaal van geniet, maar misschien niet passen binnen het kader van je idealen. Op dat moment weet je dat je...
Grijs is goed
Een tijdje terug las ik een interview in het NRC met econoom en theoloog Jan Jorrit Hasselaar. Hij zei daarin: ‘‘Soms lijkt het rond klimaatverandering, en andere grote onderwerpen zoals AI, kiezen tussen doemdenken óf naïef optimisme. Of je denkt technologie en...
Trap jij in de geluksparadox?
De kans dat je dit leest terwijl je in Amsterdam bent is aanzienlijk. En dan heb ik een boodschap: weg daar! Pak de verhuisdozen erbij en vertrek. Beter vandaag dan morgen. Want: uit onderzoek van de Universiteit van Nederland blijkt dat de hoofdstad (alsook Rotterdam...
Tweewekelijks een inspirerende overdenking in je mailbox?
Met bijpassende reflectievragen om zelf mee aan de slag te kunnen. Meld je hieronder aan. ⬇️